DEN HAAG - Het financieringstekort van de overheid komt dit jaar hoger uit dan de 0,2 procent waar het kabinet eerder van uitging. Onlangs werd het tekort al bijgesteld naar 0,3 procent en volgens een goed ingelichte bron zal het waarschijnlijk nog hoger uitvallen.

Of het tekort oploopt naar 0,6 procent, zoals Het Financieele Dagblad woensdag schreef, staat volgens deze betrokkene nog niet vast.

Minister Wouter Bos van Financiën zal het exacte cijfer bekend maken in de voorjaarsnota, die volgende maand naar de Tweede Kamer gaat. Sommige bronnen in politiek Den Haag sluiten niet uit dat het tekort zelfs boven de 0,6 procent uitkomt.

Tegenvallers

De slechtere financiële situatie van het Rijk wordt veroorzaakt door tegenvallers die Bos tijdens gesprekken met zijn collega-bewindslieden op het spoor is gekomen, bij het voorbereiden van de voorjaarsnota.

Ze zouden deels het gevolg zijn van 'lijken in de kast' van het vorige kabinet. Eerder maakte minister Ab Klink van Volksgezondheid al melding van een tegenvaller van 1 miljard euro. Ook diverse andere ministers hebben Bos laten weten dat er gaten in hun begroting zijn.

Begrotingsoverschot

In het regeerakkoord is afgesproken dat het financieringstekort aan het eind van de kabinetsperiode moet zijn omgebogen naar een begrotingsoverschot van 1 procent.

"De vertreksituatie van het kabinet is moeilijker geworden", stelt PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone vast. Het kabinet kan volgens hem kiezen voor bezuinigingen of lastenverzwaringen, maar ook voor het loslaten van de doelstelling in het regeerakkoord.

Keus

Crone maakt op dit moment nog geen keus. "Ik wacht eerst af waar het kabinet mee komt."