AMSTERDAM - De Vrouwenbond FNV heeft mogelijk haar langste tijd gehad. Dat zou het gevolg kunnen zijn van een bezuinigingsronde bij de vakcentrale FNV. Die moet voor 2,5 miljoen euro snijden in een jaarlijkse begroting van 21 miljoen. De aangesloten bonden besluiten binnenkort over de manier waarop dat moet gebeuren, heeft een woordvoerder van de FNV zaterdag gezegd.

De beursmalaise en de teruglopende ledenaantallen zijn de oorzaak van de maatregelen. Die leiden ook tot banenverlies. Volgens de begrotingsvoorstellen over 2003 gaat het om 10 procent van de 240 banen.

Het streven is volgens een woorvoerder om een politieke organisatie voor de collectieve belangenbehartiging overeind te houden. Dat betekent dat mogelijk gesneden wordt in de extra's in de dienstverlening. Daarbij valt te denken aan FNV Formaat, dat onder meer ondernemingsraden schoolt, publieksvoorlichting en allerhande subsidies.

Ook de Vrouwenbond wordt mogelijk opgeheven omdat het ledenaantal de afgelopen tijd sterk is gedaald. Met een daling van ,9 procent in ledenaantal naar inmiddels minder dan 6000 is het de snelst slinkende bond binnen de FNV.