DEN HAAG - De horeca wil de sigaret gaan uitbannen. Hotels, restaurants en fastfoodrestaurants worden op 1 januari 2008 rookvrij. In cafés en discotheken mag tot 2011 nog gerookt worden.

Dat voorstel heeft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dinsdag gedaan aan minister Ab Klink (Volksgezondheid).

De minister zegt in een eerste reactie dat hij vasthoudt aan zijn intentie dat de gehele horeca zo snel mogelijk rookvrij is, waarbij hij mikt op begin volgend jaar. Maar de voorstellen van de sector zal hij wel stevig mee laten wegen bij het definitieve besluit dat hij in mei verwacht te nemen.

Winstpunt

Klink noemt het een winstpunt dat de horeca nu accepteert dat er in principe in hun zaken niet gerookt wordt. Voor hem staat de bescherming van het personeel voorop. Wel heeft hij vraagtekens bij het onderscheid dat gemaakt wordt tussen cafés en restaurants en bij de controleerbaarheid daarvan.

KHN zegt nu af te stappen van het uitgangspunt dat een sigaret opsteken in de kroeg of een restaurant onder voorwaarden is toegestaan. De sector gaat nu uit van een rookverbod met uitzonderingen.

Rookruimtes

Die betreffen in eerste instantie dus de cafés en discotheken. Een eetcafé is rookvrij zolang de keuken open is. Ook zal er volgens KHN in alle kroegen en eetgelegenheden nog ruimte zijn voor rookwaar in afgesloten rookruimtes waar niet wordt bediend.

Verder wil de sector pas aan een rookverbod als er een mouw gepast wordt aan dreigend verlies van omzet voor cafés en discotheken en er duidelijkheid is over de coffeehops.

KHN neemt nu afscheid van het zogeheten stappenplan waarbij de horeca tot 2009 de tijd kreeg rookvrije zones aan te leggen. Een eerste evaluatie van dit plan wees vorig jaar uit dat het hier nog niet zo'n vaart mee loopt.

Onverantwoord

Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO) ziet niets in een gefaseerde invoering van rookvrije horeca. Directeur Lies van Gennip: "Uit oogpunt van volksgezondheid is dat onverantwoord. In België is sinds 1 januari sprake van die halve invoering. Het is daar voor zowel de gasten als horecaondernemers heel onduidelijk.

Daar wordt veel over geklaagd. Dat kunnen we in Nederland voorkomen door alle horeca in een keer rookvrij te maken."