AMSTERDAM - Philips sluit zijn fabriek voor het maken van adapters en batterijen in Portugal. Voor die productie gaat Philips Power Solutions, dat deel uitmaakt van de noodlijdende divisie Componenten en Consumentenelektronica, een gemeenschappelijke onderneming vormen met het Belgische Punch International.

Philips maakte maandag bekend dat Punch International 51 procent van de aandelen van de nieuwe onderneming krijgt. De samenvoeging moet eind februari afgerond zijn.

De Philipsvestiging in het Portugese Ovar gaat dicht. De productie van adapters concentreert zich in de fabriek van Punch International in Slowakije. De 515 werknemers in Portugal worden overgenomen door het bedrijf Forex Lloyd uit Duitsland dat in de auto-industrie actief is en zich ook bezig gaat houden met het maken van afstandsbedieningen.

Twee Eindhovense afdelingen, het hoofdkantoor van Power Solutions en de afdeling ontwikkeling en verkoop, worden onderdeel van de gemeenschappelijke onderneming. Het gaat in totaal om zo'n zestig mensen.

Punch International is een toonaangevend Belgisch bedrijf op het gebied van de elektronica met twaalf vestigingen in zeven landen, werknemers en een omzet van 110 miljoen euro (242 miljoen gulden).