DEN HAAG - De ambtelijke leiding van de Belastingdienst moet onder curatele worden gesteld zodat bij de dienst de boel snel op orde kan worden gekregen. Daarnaast is een "pas op de plaats" noodzakelijk en kan het niet zo zijn dat de fiscus nog nieuwe taken op zich neemt.

Dat stelt de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Zij maakt zich grote zorgen over de problemen bij de Belastingdienst met de automatisering en de verwerking van bijvoorbeeld de toeslagen voor huur, zorg en kinderopvang.

Donderdag praat de Kamer met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) over de situatie bij de fiscus. Die is politiek verantwoordelijk voor de Belastingdienst.

Beslissen

"Ik ben er echt klaar mee", zei VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé dinsdag. Ze vindt dat de staatssecretaris moet beslissen over het aanblijven van de ambtelijke top. "Maar als het aan mij ligt, nemen de betrokken mensen hier zelf hun verantwoordelijkheid."

De Belastingdienst kampt al lange tijd met automatiseringsproblemen. Volgens het kabinet duurt het naar verwachting nog vijf tot tien jaar voordat orde op zaken is gesteld. Recent kreeg de fiscus ook al kritiek van de Nationale Ombudsman en de Algemene Rekenkamer op zijn dienstverlening.

Cijferfetisjisme

De VVD wil dat bekeken wordt of de automatisering uitbesteed kan worden, dat er meer naar de kwaliteit van dienstverlening wordt gekeken en dat de fiscus een "menselijker gezicht" toont. "Nu overheerst vooral het cijferfetisjisme", aldus Dezentjé.

Ook zou volgens haar bij nieuwe wetgeving eerst via een uitvoeringstoets moeten worden nagegaan of de fiscus het extra werk nog wel aan kan.