AMSTERDAM - Het aantal werkvergunningen voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europese landen waarvoor minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) per 1 mei de grenzen volledig wil openen, is flink gestegen.

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) verstrekte in het eerste kwartaal van dit jaar 23.982 vergunningen aan deze arbeidsmigranten. Dat is ruim drie keer zoveel als de 6723 in de eerste drie maanden van 2006.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CWI over de zogeheten tewerkstellingsvergunningen.

Donner wil dat werknemers uit de Oost-Europese landen die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie, vanaf volgende maand zonder deze vergunning in Nederland aan de slag kunnen.

Verdubbeling

Vorig jaar verstrekte het voormalige Arbeidsbureau in totaal 59.407 werkvergunningen aan werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 29.755 in 2005. Circa 90 procent van de vergunningen is bestemd voor Polen.

Volgens een woordvoerder van het CWI is een duidelijke stapsgewijze stijging waar te nemen in het afgelopen jaar. Dat heeft te maken met besluiten van het vorige kabinet om soepeler werkvergunningen te verstrekken aan Oost-Europeanen voor sectoren waar werkgevers kampen met een toenemend tekort aan personeel.