AMSTERDAM - Heineken en Grolsch zijn nog niet op de hoogte van de omvang van de boete die de Europese Commissie hen wil opleggen. Dat hebben woordvoerders van beide brouwers dinsdag verklaard.

Volgens een vertrouwelijke notitie die in handen is van de NOS, zal de Europese Commissie naast Grolsch en Heineken ook Bavaria en de Nederlandse poot van het Belgisch-Braziliaanse Inbev beboeten. Het boetebedrag zal woensdag bekend worden, zo meldt de NOS. De sanctie zou kunnen oplopen tot 10% van de jaaromzet van de bedrijven.

Wij kennen de inhoud absoluut nog niet', zo stelt woordvoerder Veronique Schyns van Heineken. 'Dit is een langlopende zaak. Dat er een boete zou komen is bekend. Wij wachten af.' Ook Grolsch-zegsvrouw Annemiek Louwers tast nog in het duister. 'Wij weten niet wanneer het komt en wat de hoogte van de boete is.'

Invallen

In 2000 deed de Europese Commissie invallen bij de verschillende brouwers. Vervolgens werd er in 2005 een formele aanklacht geformuleerd. Na in totaal zeven jaar onderzoek zou de Commissie nu hebben vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van een bierkartel.

Volgens Brussel hebben de bierconcerns eind jaren negentig illegale prijsafspraken gemaakt, waardoor consumenten jaren te veel voor hun pilsje moesten betalen.

Belgische brouwers

Vier Belgische brouwers kregen in 2001 al voor in totaal EUR 91 miljoen aan boetes opgelegd van de Europese Commissie vanwege deelname aan twee verboden kartels.

Het eerste kartel, tussen marktleider Interbrew (nu InBev) en nummer twee Danone/Alken-Maes, bestond van 1993 tot begin 1998. Het tweede kartel was veel beperkter in omvang en tijd en omvatte ook de kleinere brouwerijen Haacht en Martens.