CHICAGO - UAL Corporation, het moederconcern van de noodlijdende Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines, heeft in het vierde kwartaal van 2002 een verlies geleden van netto ,47 miljard dollar tegen een negatief resultaat van 308 miljoen dollar in dezelfde periode van 2001. Dat heeft UAL vrijdag bekendgemaakt.

Het verlies per aandeel liep op van 5,68 dollar tot 20,70 dollar, aanzienlijk meer dan de 13,81 dollar die analisten in doorsnee hadden verwacht. De omzet groeide van 2,95 miljard tot ,47 miljard dollar.

UAL verwacht ook in het lopende kwartaal een flink verlies. United Airlines maakt op dit moment moeilijke tijden door. Het bedrijf vroeg in december uitstel van betaling aan en is nu bezig met een reorganisatie om de kosten te drukken.

United gaat al enkele jaren gebukt onder de economische malaise. Daarnaast is het bedrijf, dat voor meer dan de helft eigendom is van het personeel, veel geld kwijt aan loonkosten en brandstof. De bedoeling is nu onder meer dat er onder de vlag van United een prijsvechter in het leven wordt geroepen.

Over heel 2002 leed de maatschappij een recordverlies van 3,21 miljard dollar tegen een negatief resultaat van 2,14 miljard in . De omzet nam af van 16,14 naar 14,29 miljard dollar.