AMSTERDAM - Van de twintig rijkste buurten in Nederland lagen er in 2004 vier in Wassenaar, drie in Bussum en drie in Den Haag. De rijkste buurt van Nederland was De Kieviet in Wassenaar, gevolgd door Westbroekpark in Den Haag en Villaparken in Hilversum.

In De Kieviet lag het gemiddelde inkomen ruim boven de zestigduizend euro.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat ruim zesduizend woonbuurten vergeleek op inkomensniveau in 2004. Het gemiddelde inkomen van Nederlandse huishoudens lag in 2004 net iets boven de twintigduizend euro.

Arme buurten

Van de honderd minst welvarende buurten liggen er ruim vijftig in het noorden en oosten van het land, bijna veertig in het westen. Den Haag voert de lijst aan met elf arme buurten, gevolgd door Leeuwarden met tien buurten van lage inkomens. Rotterdam telt negen arme buurten. Vierde staat Almelo met acht buurten, daarna volgen Arnhem, Dordrecht, Hoogezand-Sappemeer en Enschede.

Vrijheidswijk-West in Leeuwarden is met een gemiddeld inkomen van 11,5 duizend euro het minst welvarend van heel Nederland. Daarna volgen Plan-Zuid in Harlingen en Kerkelanden in Almelo met inkomens rond de 12,5 duizend euro.

Den Haag

Den Haag is de stad met de grootste welvaartscontrasten. Buurten met 'zeer lage' inkomens zijn geconcentreerd in de wijken Schildersbuurt en Transvaalkwartier. Zeer rijke buurten zijn te vinden in de wijken Benoordenhout en Westbroekpark en Duttendel, meldt het CBS.