AMSTERDAM - ABN Amro heeft maandag vervroegd de resultaten bekendgemaakt over het afgelopen kwartaal. Het financiële concern heeft daartoe besloten wegens de "recente ontwikkelingen".

Bekijk video

ABN Amro lijkt onderwerp te worden van een ware biedingsstrijd nu ook Fortis, in combinatie met de Spaanse bank Banco Santander en Royal Bank of Scotland (RBS), interesse heeft in de bank. ABN Amro voert al enkele weken fusiegesprekken met de Britse bank Barclays.

Verbeterd

ABN Amro heeft de resultaten in het eerste kwartaal zoals beloofd flink verbeterd. De nettowinst van de bank steeg met ruim 30 procent tot 1,31 miljard euro. Kostenbesparingen en een sterke bijdrage van de thuismarkten Brazilië, Italië en Azië stuwden de winst. Het bedrijfsresultaat nam toe met bijna 21 procent tot 2 miljard euro.

De bank stelt goed op weg te zijn om de doelstelling van een winst per aandeel van 2,30 euro dit jaar te overtreffen. De winst per aandeel is in het eerste kwartaal met 34 procent gestegen tot 65 eurocent. Handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer noemde de cijfers "spectaculair". "Met deze resultaten is de bank beter gepositioneerd om te onderhandelen met Barclays", merkte handelaar René Bastiaenen van Eureffect op.

Gelegenheidstrio

ABN Amro zou de resultaten eigenlijk pas op 26 april bekendmaken. Maar de exclusiviteit van de fusiegesprekken met Barclays loopt woensdag af en het gelegenheidstrio Fortis, Santander en RBS heeft afgelopen vrijdag aangegeven net als Barclays inzage in de boeken van ABN Amro te willen krijgen.

Met de vervroegde samenvatting van de cijfers in het eerste kwartaal wil ABN Amro "volledige openheid" geven. Bronnen in de financiële wereld meldden dit weekend dat ABN Amro het bankentrio niet dezelfde informatie wil geven als Barclays heeft gekregen, omdat de toenadering van Fortis, Santander en RBS niet concreet genoeg is.

Opdelen

Het aandeel ABN Amro opende maandag 5,8 procent hoger. Volgens analisten is de kans op een fusie van ABN Amro met Barclays kleiner geworden door de inmenging van het Fortis-consortium in de strijd om de bank. Volgens financiële kenners ligt het voor de hand dat het Fortis-consortium ABN Amro na een geslaagd bod wil opdelen.

Fortis zou azen op de de tak van ABN Amro die zich bezighoudt met zakenbankieren. RBS zou het Amerikaanse bankbedrijf LaSalle willen inlijven, terwijl Santander belangstelling zou hebben voor de Italiaanse en Braziliaanse activiteiten van ABN Amro.