DEN HAAG - Twintig procent van de Nederlanders is de dupe van spookafschrijvingen. Dat komt doordat incasso's vaker geïnd worden dan mag en bedrijven zonder toestemming geld van rekeningen halen. Dat bleek vrijdag uit onderzoek van de Consumentenbond.

Veel problemen ontstaan als een automatisch incassocontract wordt opgezegd maar de afschrijvingen niet ophouden. Het is vaak moeilijk om dat geld terug te krijgen, constateert de bond. "Mensen moeten zelf nauwlettend hun rekeningafschriften bijhouden. En als ze ontdekken dat er teveel is afgeschreven, duurt het vaak weken voor het geld terug is", aldus een woordvoerster.

De Consumentenbond klaagt dat de banken incasso's te weinig controleren. Zij voeren slechts steekproeven uit, waarbij niet wordt gekeken of bedrijven wel gemachtigd zijn. Hierdoor kunnen bedrijven geld binnenhalen van een willekeurige rekening. "De controle ligt nu nog te veel bij de consument. De banken moeten hun rol serieuzer nemen", stelt de woordvoerster.

Uit het onderzoek blijkt ook dat betalen via internet nog altijd risicovol is. Bij een internetbetaling wordt geen handtekening gebruikt, waardoor bedrijven een aankoop meerdere malen in rekening kunnen brengen.

Ook eenmalige machtigingen via de traditionele weg zijn niet veilig. De betaalopdrachten zijn niet terug te draaien, waardoor de klant niet kan ingrijpen als er iets misgaat. "De conclusie is dan: jammer maar helaas, maar vaak kunnen klanten alleen met een machtiging betalen. Wij vinden dat er altijd een alternatief moet worden aangeboden."