AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag gedurende de ochtendhandel ingezakt. De opleving die de meeste markten donderdag lieten zien, lijkt niet meer te zijn geweest dan een tijdelijke oprisping.

Beursstemming (video): Tech & financials omlaag in slecht sentiment.
Aegon en ING zijn dalers in de AEX. In de Midkap vooral de automatiseerders Ordina en Unit4 Agresso.

Beursjournaal (video): KLM verkoopt prijsvechter Buzz.
Verder: IHC Caland definitief in de AEX-index, Heineken zonder Interbrew verder in Italië.

De verkoop door KLM van zijn prijsvechter Buzz aan het Ierse Ryanair werd op het Damrak slecht ontvangen. Het in de MidKap-index opgenomen fonds verloor 4,8 procent op 7,47 euro. In Dublin daalde Ryanair ook, ondanks positieve beoordelingen van de overname door analisten.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond tegen het middaguur procent lager op 286,99 punten. De graadmeter werd vooral naar beneden gedrukt door de financiële waarden, met Aegon voorop. De verzekeraar daalde 3,8 procent tot 11,24 euro. Ook ING Groep had het zwaar te verduren. De bankverzekeraar noteerde 3,6 procent lager op 13,67 euro. ABN Amro en Fortis verloren ruim 2 procent.

Banken en verzekeraars hebben het al enige tijd moeilijk op de beurzen. Beleggers vrezen dat zij in de problemen komen door de waardedaling van hun beleggingsportefeuilles. De lagere waardering die kredietbeoordelaar Moody's in dat verband gaf aan het Franse verzekeringsconcern Axa kwam daar vrijdag nog bij. Axa duikelde in Parijs 4,5 procent en nam ook concurrenten als Allianz en Münchener Rück in zijn val mee.

Opvallend was het verlies van Akzo Nobel. Het fonds was de grootste daler in de AEX-index, met een verlies van 4,2 procent op ,05 euro. Eerder deze week gaf de Amerikaanse zakenbank Credit Suisse First Boston een lagere waardering af voor het aandeel Akzo. Ook de technologieaandelen moesten het op het Damrak ontgelden.

De sector leed onder de koersdalingen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. ASML en Philips stonden op koersverliezen van meer dan 2 procent.

De AEX-index telde maar drie winnaars: Wolters Kluwer (2,7 procent op 14,03 euro), VNU (2 procent op 24 euro) en Numico (0,9 procent op 10,25 euro).

Het Duitse concern Henkel, producent van allerlei consumentenproducten, deed het in Frankfurt goed door meevallende jaarcijfers. Het aandeel ging 2,3 procent omhoog en was in de Duitse ochtendhandel lange tijd de grootste stijger, maar moest uiteindelijk toch de eer laten aan Eon. Dit Duitse energieconcern pakte winst nadat berichten binnensijpelden dat de overname van Ruhrgas niet op veel weerstand meer stuit.

Euro

In de valutahandel belandde de euro weer boven de 1,08 dollar. Rond het middaguur betaalden handelaren 1,0820 dollar tegen 1,0750 als Europese slotkoers de voorgaande dag. De dollar stond donderdag in de Amerikaanse valutahandel al onder druk door de slechte gang van zaken op Wall Street. In ponden sterling ging de euro van ,6525 naar 0,6550 pond.