LONDEN - De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft zich samen met Royal Bank of Scotland (RBS) en het Spaanse Banco Santander gemengd in de strijd om ABN Amro. Dit consortium van banken heeft ABN Amro benaderd om te praten over een overname.

Het consortium maakte vrijdag bekend dat het een bod wil uitbrengen op ABN Amro. Een uitnodiging om daarover te praten is gestuurd naar de voorzitters van de raden van bestuur en commissarissen van ABN Amro. Het consortium wil net als Barclays, waarmee ABN Amro al praat over een fusie, de gelegenheid krijgen om een boekenonderzoek uit te voeren.

Zorgvuldig

ABN Amro liet vrijdag weten de brief te hebben ontvangen. De bank zei het schrijven "zorgvuldig te behandelen in lijn met haar verantwoordelijkheden". Verdere informatie wil ABN Amro op een later moment verstrekken. De bank wees er nog eens op exclusieve gesprekken te voeren met Barclays.

Diverse media maakten eerder op vrijdag al melding van de interesse van het consortium voor ABN Amro. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph voert RBS de groep aan. De bank zou met een tegenbod aartsrivaal Barclays willen dwarsbomen.

Opdelen

Volgens de krant zouden de drie banken ABN Amro na een geslaagd bod willen opdelen. Fortis zou de hand willen leggen op de tak van ABN Amro die zich bezighoudt met zakenbankieren. RBS zou het Amerikaanse bankbedrijf LaSalle willen inlijven, terwijl Santander belangstelling zou hebben voor de Italiaanse en Braziliaanse activiteiten van ABN Amro.

Volgens waarnemers zou zo'n 'opdeelbod' aandeelhouders meer geld opleveren dan de overname van ABN Amro door Barclays. De opstandige aandeelhouder TCI, die pleit voor de opdeling van ABN Amro, wil dat naast Barclays meer partijen de kans krijgen een bod uit te brengen.