DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar van Wonen ziet geen kans tegemoet te komen aan de eis van de Tweede Kamer om een verhoging van de eigen bijdrage van ontvangers van huurtoeslag te schrappen.

Ze heeft dat vrijdagavond aan de Tweede Kamer geschreven, nadat de kwestie eerder op de dag in het kabinet aan de orde was gekomen.

Het gaat in totaal om een bezuiniging van 13 miljoen euro, waarvoor Vogelaar zegt geen financiële dekking te kunnen vinden. De eigen bijdrage gaat wat haar betreft daarom vanaf 1 juli omhoog van 17,05 euro naar 18,10 euro per maand.

Wel meldt Vogelaar dat ze gaat proberen bij de lopende besprekingen over de voorjaarsnota geld vrij te krijgen om in 2008 de verhoging ongedaan te kunnen maken. Dan zou met terugwerkende kracht de te weinig ontvangen huurtoeslag van dit jaar terug ontvangen kunnen worden.

Tekort

In een debat gaven CDA en PvdA donderdag aan dat Vogelaar extra geld beschikbaar heeft als gevolg van de beperkte huurstijgingen vanaf juli. In haar brief weerspreekt Vogelaar dat vrijdag. Volgens haar is er ondanks die financiële meevaller nog steeds een tekort.

De SP vindt het "ongelofelijk dat Vogelaar de eerste de beste motie op haar terrein gelijk naar de prullenbak verwijst". De partij wil een spoeddebat met haar.

De bezuinigingen op de huurtoeslag dateren nog uit het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende II. Daarin is afgesproken dat de uitgaven voor huurtoeslag structureel met 210 miljoen euro worden verlaagd. Daarop is besloten de eigen bijdrage van huurders jaarlijks stapsgewijs te verhogen.