DEN HAAG - Bij het wegwerken van de tegenvaller van een miljard in de zorg denkt het kabinet niet in de eerste plaats aan hogere zorgpremies. "Zover laten we het liever niet komen", zei minister van Financiën Wouter Bos vrijdag na afloop van de ministerraad. "Mensen zitten niet te wachten op hogere premies."

Bos bevestigde dat zijn collega Ab Klink van Volksgezondheid dit jaar kampt met een gat van een miljard. Dit komt omdat er over de hele linie een groter beroep op de zorg is gedaan.

Oplossing

Bos wilde overigens geen enkele oplossing voor het dichten van het gat uitsluiten voordat de problemen precies in kaart zijn gebracht. Wel wil hij ook kijken naar grotere doelmatigheid in de zorg en het verder afromen van de hoge inkoopbonussen die apothekers krijgen van de farmaceutische industrie. Hier gaat het om honderden miljoenen.

Premier Jan Peter Balkenende wilde vrijdag geen enkele uitspraak doen over maatregelen om een miljard te vinden voor de begroting van Volksgezondheid, ook niet over eventueel hogere premies.

"Tegenvallers kunnen gebeuren, die moeten we onder ogen zien." Wel stelde hij dat de kosten van de zorg in de hand gehouden moeten worden.