SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol betaalt miljoenen euro's extra aan de omlegging van de snelweg A9 bij Badhoevedorp. In ruil daarvoor mag de vastgoedpoot van Schiphol bedrijventerrein Elzenhof al voor 2030 voor de helft ontwikkelen.

Dat staat in een overeenkomst tussen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer, die vrijdag naar buiten is gekomen. De luchthaven had al eerder 15 miljoen toegezegd voor de omlegging.

Hoeveel Schiphol nu extra betaalt, willen beide partijen niet bekendmaken.

Overschot

De regio Amsterdam sprak eerder dit jaar af dat het aantal geplande kantoorlocaties tot 2030 drastisch moet worden verminderd, omdat er een fors overschot aan kantoren dreigt. Die afspraak trof ook Elzenhof, dat pas na 2030 aan de beurt zou zijn voor ontwikkeling.

Schiphol wil het gebied echter eerder ontwikkelen, omdat veel bedrijven belangstelling zouden hebben om zich hier te vestigen.

Badhoevedorp-Zuid

Het terrein Elzenhof is in totaal 200.000 vierkante meter groot, waarvan de helft snel kan worden ontwikkeld. Dat gaat ten koste van het bedrijventerrein Badhoevedorp-Zuid, waarvan nu 100.000 vierkante meter pas na 2030 aan de beurt is.

Werkzaamheden

De omlegging van de A9 gaat in totaal 300 miljoen euro kosten. De werkzaamheden moeten in 2012 beginnen. Haarlemmermeer wilde een deel van de kosten, ruim 90 miljoen euro, terugverdienen met grondtransacties in met name Badhoevedorp-Zuid. Schiphol betaalt nu op grond van de gesloten deal een deel van dat bedrag.