MAASTRICHT - De 630 werknemers van de wastafel- en toiletpottenfabriek Sphinx in Maastricht dreigen dinsdag te gaan staken. De werknemers zijn boos over het aangekondigde ontslag van 120 collega's. Ze hebben de directie tot dinsdag de tijd gegeven een beter sociaal plan te presenteren.

Dat heeft vakbond FNV Bondgenoten donderdag laten weten. De bond hield donderdag twee drukbezochte bijeenkomsten voor het personeel om de actiebereidheid te onderzoeken. Op een onthouding na stemden alle aanwezige werknemers unaniem voor actie. Ook de ondernemingsraad (OR) heeft zich donderdag achter de actie geschaard.

Van de medewerkers die ontslag is aangezegd, werken er negentig in een Sphinx-vestiging op industrieterrein Beatrixhaven in Maastricht, die gesloten wordt. Daarnaast moeten nog eens dertig mensen weg bij de vestiging aan de Bosstraat in het centrum van Maastricht.

Volgens de werknemers pakt het sociaal plan met name voor de Belgische werknemers slecht uit. Maar ook voor de Nederlandse werknemers is het sociaal plan volgens de werknemers ongunstig. FNV Bondgenoten en OR vinden dat Sphinx twee keer zoveel geld moet geven voor het sociaal plan dan nu wordt geboden.

'Niet genoeg tijd voor vakbond'

Volgens FNV-Bondgenoten heeft de vakbond niet genoeg tijd gekregen om met de directie van Sphinx te onderhandelen over de reorganisatie bij het bedrijf. Bij Sphinx heerst al wekenlang grote onrust, omdat de fabriek uit het centrum weg moet om daar plaats te maken voor woningbouw. De directie heeft nog niet gezegd waar de nieuwe vestiging zou moeten komen. De werknemers willen hierover duidelijkheid, evenals over de vraag hoeveel mensen dan nog bij Sphinx kunnen blijven werken. De vakbond vindt een eventueel uitwijken naar lagelonenlanden onverstandig, omdat de kwaliteit van daar afgeleverde producten slecht zou zijn.

De directie van Sphinx was donderdagavond niet voor commentaar bereikbaar. Volgens een woordvoerster van de vakbond probeerde het bedrijf tijdens de actiebijeenkomst de vakbond er vergeefs toe te bewegen van het ultimatum af te zien.