UTRECHT - Het voedingsmiddelenbedrijf Wessanen brengt de productie van zijn snacks, zoals frikadellen, kroketten en hamburgers, onder bij een nieuw bedrijf. Rabo Capital wordt de andere partner in deze nog op te richten onderneming. De investeringstak van Rabobank is eigenaar van de snackproducent Habek.

De samenvoeging betekent wel dat een snackfabriek van Wessanen in Tilburg dichtgaat, meldde Wessanen vrijdag. De activiteiten worden verhuisd naar Deurne, waar Habek snacks produceert. De vestiging in het Belgische Bocholt gaat wel over naar de nieuwe onderneming.

Daar werken in totaal ongeveer honderd mensen. Bij de fabriek in Tilburg werken ongeveer vijftig mensen. Een aantal van hen kan een baan krijgen in Deurne, zei een woordvoerster van Wessanen.

Kostenbesparingen

Wessanen krijgt een belang van 60,6 procent in het nieuwe bedrijf. Rabo Capital krijgt de rest van de aandelen in handen. De transactie kost Wessanen geen geld. Het bedrijf wil niets zeggen over de kostenbesparingen.

De gezamenlijke onderneming van Wessanen en Rabo Capital heeft een jaaromzet van ongeveer 70 miljoen tot 75 miljoen euro. Ongeveer 30 miljoen euro is daarvan afkomstig van Wessanen. De nieuwe onderneming zal ook de snacks van het bekende Wessanen-merk Beckers produceren. Het voedingsmiddelenbedrijf blijft de producten echter zelf verkopen.

Betere positie

Wessanen verwacht door de krachtenbundeling een sterkere vuist te kunnen maken tegen afnemers. "Wij wilden met snacks een betere positie krijgen. In deze markt moeten we scherp op de kosten letten", aldus de woordvoerster van het voedingsmiddelenbedrijf.