AMSTERDAM - ABN Amro en zijn Britse branchegenoot Barclays voeren momenteel "pittige gesprekken" over de fusie die beide bedrijven nastreven.

Een heikel punt in de gesprekken is het bedrag dat Barclays wil betalen. Uiterlijk woensdag komt er meer duidelijkheid, zei een bron dicht bij de onderhandelingen vrijdag.

Woensdag loopt de exclusiviteit van de gesprekken van de twee banken af. Volgens de bron willen de banken voor die datum meer bekendmaken om duidelijkheid te scheppen voor de markt.

Streefdatum

Het is niet zeker dat er volgende week een bod naar buiten komt. Als beide banken woensdag nog geen overeenstemming hebben bereikt, maken ze een nieuwe streefdatum bekend, aldus de ingewijde.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde vrijdag dat een overname van ABN Amro door Barclays nog langer dan een week op zich laat wachten. De bankbedrijven hebben volgens de krant ondervonden dat het opstellen van een voorstel voor de toezichthouders lastiger is dan gedacht.

Toezicht

Beide partijen zijn het er wel over eens dat De Nederlandsche Bank toezicht moet gaan houden. Over kostenbesparingen zouden de banken ook overeenstemming hebben bereikt. Deze zijn vastgesteld op 2,25 miljard tot 3 miljard euro, aldus de Financial Times.

De partijen willen in elk geval voor de algemene aandeelhoudersvergadering van ABN Amro op 26 april een overeenkomst hebben bereikt. Dan kan ABN Amro zijn aandeelhouders adviseren in te stemmen met het bod van de Britten, dat waarschijnlijk zo'n 65 miljard euro zal bedragen.

TCI

De belager van ABN Amro, de aandeelhouder TCI, wil op dezelfde vergadering zijn voorstel tot onder meer opsplitsing van de bank in stemming brengen. De directie van het concern is geen voorstander van dat plan. TCI wil ook dat andere banken de kans krijgen om een bod uit te brengen op ABN Amro.

Een woordvoerder van TCI wees vrijdag op de uitspraken van de bestuursvoorzitter van Santander. De topman van de grootste bank van Spanje zei op zoek te zijn naar groei via overnames. TCI verwacht vóór aanstaande woensdag al meer nieuws over ABN Amro en Barclays en "misschien al wel dit weekend."