VELP - De bandenproducent Vredestein zal dit jaar afsluiten met "een substantieel verlies". Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. Eerder nog ging het ervan uit, dat ondanks een verlies over het eerste halfjaar, "het jaar zoals gewoonlijk met winst wordt afgesloten".

Het aanzienlijke verlies is volgens Vredestein vooral te wijten aan eenmalige voorzieningen en afboekingen. "Overigens blijft er sprake van een aanzienlijke, positieve kasstroom", aldus Vredestein. Om de vaste kosten voor de komende jaren structureel te verlagen, treft de onderneming dit jaar extra voorzieningen.

Als gevolg van de verminderde afzet in de totale autobranche staan volgens het bedrijf de afzet en marges van de banden ook onder druk, "vooral op onze belangrijkste afzetmarkt Duitsland."De afzet van winterbanden zou nog eens extra te lijden hebben onder de relatief warme oktobermaand.

Verder had de markt voor landbouwbanden volgens Vredestein nogal te lijden onder de mond- en klauwzeercrisis.

Het Noorse laarzenbedrijf Viking, eigendom van Vredestein, zal niet voldoen aan de verwachtingen. Er zal daar extra gereorganiseerd worden, welke kosten ook op het resultaat drukken. Ook de herstructureringskosten van de Renkumse vestiging zijn hoger dan voorzien. "Tenslotte heeft de noodzakelijke, agressieve afbouw van de voorraden binnen het hele concern eveneens een negatief effect op het resultaat."