UTRECHT - De ambtenarenbonden kunnen met het ministerie van Binnenlandse Zaken gaan onderhandelen over een nieuwe cao. De kaderleden hebben hun daar donderdagavond na een lange en roerige vergadering in Utrecht toestemming voor gegeven. De acties die de rijksambtenaren al weken voeren, worden voorlopig opgeschort, zo heeft een woordvoerder van de bonden laten weten.

De circa 250 kaderleden uitten forse kritiek op het voorstel dat uit informele gesprekken met het ministerie was gekomen: een driejarige cao, met een inkomensverbetering van in totaal 10,5 procent. Velen vonden het te mager. Zij waren niet te spreken over de lange looptijd van drie jaar en drie maanden. Ook vinden zij de loonsverhoging te laat ingaan.

"We hadden de kritiek wel verwacht", aldus Jan Willem Dieten, onderhandelaar van Abvakabo FNV. De ambtenaren hebben een achterstand ten opzichte van de marktsector. Zij hebben weinig vertrouwen meer in hun werkgever en vinden dat die veel royaler mag zijn, zei hij.

Frustratie

Zijn CNV-collega Alfred Lohman had gedacht dat mensen wat reëler zouden zijn. "Er ligt een hoop frustratie achter", zo verklaarde ook hij de onvrede. "Zij ervaren een achterstand en zien niet terug waar zij voor hebben geknokt."

Toch stemden de leden er uiteindelijk mee in dat de bonden weer gaan onderhandelen. Dat gebeurt dinsdag op basis van het voorstel dat op tafel ligt. Het worden de eerste formele onderhandelingen sinds het overleg eind vorig jaar vastliep. Die onderhandelingen zullen in financiële zin niet meer opleveren dan wat er nu ligt.

Salaris

De salarissen gaan volgens dat voorstel in ruim drie jaar tijd met 6,5 procent omhoog. In april van dit jaar krijgen de ambtenaren er 2,5 procent bij en in april 2008 en in april 2009 gaan de salarissen nog eens met 2 procent omhoog. De eindejaarsuitkering die nu 1,6 procent bedraagt, wordt geleidelijk opgetrokken tot een volledige dertiende maand (8,3 procent) in 2012. Dit jaar zou zij naar 3 procent gaan. Ook gaat de compensatie voor de gestegen zorgkosten met 100 euro omhoog naar 1200 euro per jaar. De looptijd van de cao wordt volgens het voorstel 3 jaar en drie maanden, van januari 2007 tot en met 31 maart 2010.