DEN HAAG - Treinreizigers moeten nog zeker een jaar rekening houden met vertragingen als gevolg van computerproblemen bij spoorbeheerder ProRail. Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Die werd gehouden in verband met enkele grote treinstoringen in de afgelopen maanden.

Op dit moment moderniseert ProRail haar computersystemen. In 2008 moet de operatie zijn afgerond. Vanaf dat moment zijn alle systemen dubbel uitgevoerd en neemt de kans op verstoringen van het treinverkeer drastisch af.

Diverse Kamerleden pleitten donderdag voor het versnellen van de werkzaamheden aan de computersystemen, zodat de problemen eerder zouden zijn verholpen.

ProRail maakte echter duidelijk dat dat niet kan, tenzij drastische maatregelen worden genomen.

Complexe operatie

Zo wees topman Bert Klerk erop dat het gaat om een zeer complexe operatie. Het spoor wordt dag en nacht gebruikt en de werkzaamheden moeten tegelijkertijd worden uitgevoerd.

"We doen er alles aan om alles zo snel, maar vooral ook zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren", aldus Klerk. "Verder versnellen zou buitengewoon onverstandig zijn."

Een reeks spoordeskundigen steunde het betoog van Klerk. Dat gold niet voor het PvdA-Kamerlid Diederik Samsom.

Eerder zinspeelde hij al op het vertrek van de ProRailtop, als de computerproblemen eind dit jaar niet zijn opgelost.

Computerstoringen

Samsom wees op het risico dat zich in het komende jaar nog eens twaalf ernstige computerstoringen voordoen, zoals volgt uit de statistieken van de laatste jaren. "Dat moet je niet willen", aldus de parlementariër.

"Het is onze gezamenlijke opgave om de problemen zo snel mogelijk op te lossen." Samsom vindt dat er desnoods meer geld of menskracht beschikbaar moet komen voor ProRail.

ProRail-topman

Dergelijke maatregelen bieden volgens ProRail-topman Klerk geen soelaas. Hij stelde dat een versnelde aanpak van het computerprobleem alleen mogelijk is als het treinverkeer in Nederland over langere periodes wordt stilgelegd.

"Maar dat kan niet. Dagelijks reizen meer dan een miljoen mensen met de trein."