IRVING - ExxonMobil, 's werelds grootste oliemaatschappij, heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar een forse winststijging geboekt. De groei van de winst was vooral het gevolg van de sterk gestegen olie- en gasprijzen. Die werden fors hoger onder invloed van de oorlogsdreiging in Irak en de stakingen in Venezuela.

Het Texaanse concern kwam uit op een nettowinst van 4,09 miljard dollar. Dat is ruim 50 procent meer dan de 2,68 miljard die in het vergelijkbare periode vorig jaar werd bijgeschreven.

Daarmee kwam de winst per aandeel, voor bijzonder baten en lasten, uit op 56 dollarcent. Dat is ruim hoger dan de 45 tot 53 dollarcent waar analisten op hadden gerekend. De omzet groeide van ,7 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2001 naar 56,2 miljard dollar.

ExxonMobil is de laatste drie maanden al circa 10 procent in beurswaarde gegroeid. Daarmee werd iets goedgemaakt van het ruim 11 procent koersverlies in een jaar tijd.

De prijs voor ruwe olie steeg de afgelopen drie maanden met 38 procent, die van gas 61 procent. Gas werd ook fors duurder door het koude weer in de Verenigde Staten.