DEN HAAG - Minister Ella Vogelaar van Wonen botst met de Tweede Kamer over de huurtoeslag. Tegen de zin in van een ruime meerderheid wil zij bezuinigingen op de uitgaven voor de huurtoeslag doorzetten.

Huurtoeslagontvangers worden daardoor net als afgelopen jaren gekort. De korting gaat per 1 juli 1,05 euro omhoog naar 18,05 euro.

De bewindsvrouw was donderdag opgetrommeld door de Kamer. Zij onderbrak daarvoor een bezoek aan Den Haag Zuidwest, een van de veertig probleemwijken waarin het kabinet extra wil investeren.

Tekort

Haar eigen PvdA, gesteund door CDA, ChristenUnie, SP en later ook GroenLinks, SGP, D66 en Partij voor de Dieren, wil dat zij de verhoging van die huurtoeslagkorting met 1,05 euro terugdraait. Volgens Vogelaar is daar geen geld voor.

Volgens PvdA en CDA is dat geld er wèl, dankzij een meevaller op de uitgaven voor de huurtoeslag door de beperkte huurstijgingen vanaf juli.

Aanvragen

De minister stipte aan dat ze al een tekort van honderd miljoen euro heeft op haar begroting door de toename van het aantal aanvragen voor huurtoeslag. De dertien miljoen euro die voor het PvdA-voorstel nodig is, komt daar nog bij. "Ik raad het voorstel af", zei Vogelaar.

SP'er Paulus Jansen zette vraagtekens bij die toestroom van aanvragers. De minister zegde gezien de recente problemen bij de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van huurtoeslagregeling, onderzoek daarnaar toe.

Aalmoes

SP en GroenLinks willen dat de korting op de huurtoeslag, die onder de vorige kabinetten-Balkenende is ingevoerd, helemaal verdwijnt. Een motie daartoe kreeg later alleen de steun van de PvdD.

GroenLinks-woordvoerster Ineke van Gent betitelde het PvdA-voorstel als een een aalmoes, en riep het kabinet op de afschaffing van de korting te betalen uit de door de coalitie beloofde koopkrachtreparatie vanaf 2009.

Daarvoor is in het eerste jaar 200 miljoen uitgetrokken. Vogelaar gaf echter niet thuis.

Mager

Directeur Ronald Paping van de vereniging van huurders, de Woonbond, noemt het resultaat "erg mager". Volgens de verkiezingsprogramma's van de drie coalitiepartijen zouden zij de positie van de huurtoeslagontvangers verbeteren.

Paping vindt het "rampzalig" dat zij daarvoor nu tot 2009 moeten wachten.