AMSTERDAM - Het Amerikaanse adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS) is tegen een eventuele verkoop of opdeling van ABN Amro. Dat staat in een rapport van ISS dat ABN Amro donderdag heeft verspreid.

Aandeelhouders zijn niet gebaat bij een verkoop van ABN Amro in zijn geheel of een verkoop van onderdelen van de bank, vindt ISS.

Wachten

Zij kunnen beter wachten totdat fusiebesprekingen tussen ABN Amro en Barclays zijn afgerond. Ook eventuele tegenbiedingen moeten worden afgewacht, aldus de adviseur.

De oproep tot opdeling van ABN Amro is een van de voorstellen van de durfinvesteerder TCI. Op 26 april kunnen aandeelhouders tijdens de jaarvergadering stemmen over deze agendapunten.

ISS is het oneens met de meeste van de voorstellen van TCI. De stemadviseur steunt wel de oproep dat het bestuur van de bank binnen zes maanden uitlegt hoe er meer waarde kan worden gecreëerd voor aandeelhouders.

Advies

ISS geeft zijn cliënten, grote bedrijven wereldwijd die aandelen bezitten in andere ondernemingen, advies over hoe te stemmen op belangrijke punten bij vergaderingen. In totaal levert ISS deze gegevens aan meer dan 1700 cliënten. Deze ondernemingen vertegenwoordigen ongeveer 75 procent van al het beheerd vermogen ter wereld.

Bij belangrijke agendapunten verstrekt ISS advies op basis van eigen criteria. Wat ook vaak voorkomt, is dat vooral Europese cliënten ISS vragen om een stemadvies te geven op basis van hun eigen stembeleid.

In zo'n geval is er dus sprake van maatwerk. Het is onduidelijk hoe vaak bedrijven meegaan met het stemadvies van ISS.