AMSTERDAM - De gestegen koersen op Wall Street hebben de Europese effectenbeurzen donderdag uit de depressie gehaald die de beursvloeren al dagen teisterde. De Amerikaanse handel onttrok zich aan de dreigende oorlogstaal en gaf ruim baan aan koopjesjagers. Ook in Europa ruiken die hun kans nu de aandelen zo laag staan genoteerd.

Beursstemming (video): Tech in de lift dankzij SAP, Canon.
ASML en Philips winnen. Getronics verder omlaag, net als dollatgevoelig Buhrmann.

Beursjournaal (video): Obligatiedeal Getronics mislukt.
Te weinig aanmeldingen voor schuldruil naar aandelen. ASML wint patentzaak, Zwak jaar PinkRoccade.

In Amsterdam noteerde de AEX na een uur 287,73 punten. Dat is ,12 punten of 1,8 procent hoger. Londen steeg 1 procent, Parijs ,6 procent en Frankfurt 0,4 procent.

Op het Damrak trokken de bankverzekeraars de kar. Zij hadden gezelschap van onder meer Koninklijke Olie. ASML was de grootste stijger (plus 6 procent) doordat het in de Verenigde Staten een patentzaak van rivaal Nikon heeft gewonnen.

Ook Getronics, dat woensdag een herfinancieringsoperatie zag mislukken, steeg in koers. Bij aanvang van de handel duikelde het aandeel nog meer dan 8 procent, maar na een uur wikken en wegen over de toekomst van de automatiseerder stond de beurskoers 4 procent hoger.

Wolters Kluwer, dat woensdag de voorlopige cijfers over 2002 vrijgaf, was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Beleggers straften het aandeel af met een terugval van bijna 5 procent omdat de uitgever geen voorspelling over 2003 heeft gedaan. Ook wist Wolters Kluwer geen omzetgroei op eigen kracht te bereiken. Europese beleggers moesten zich woensdag door een stroom aan kwartaalcijfers uit Japan en Europa worstelen. In het algemeen vielen ze niet tegen.

De Duitse softwareonderneming SAP steeg in Frankfurt 0,5 procent na een sterke winststijging in het vierde kwartaal en de belofte dat de winstgevendheid verder zal worden verbeterd. BMW kreeg er ,15 procent bij na de presentatie van een recordomzet. Ook sportartikelenfabrikant Adidas-Salomon boekte de hoogste omzet in zijn geschiedenis, wat beleggers beloonden met een koerswinst van ,85 procent.

Euro

De euro noteerde in de valutahandel een koers van 1,0750 dollar. Dat was ruim 1 dollarcent lager dan de slotkoers van 1,0860 woensdag. De Duitse centralebankpresident Ernst Welteke zette de euro onder druk door te verklaren dat een dure euro problemen kan opleveren voor de economieën in de eurozone. In ponden sterling ging de euro van 0,6595 naar 0,6550 pond.