DEN HAAG - Financiële ondernemingen hebben woensdag geprobeerd de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat ze geen angst hoeft te hebben voor durfinvesteerders als hedgefondsen of private equity. De durfkapitalisten zijn volgens de ondernemingen juist goed voor de werkgelegenheid en de Nederlandse economie.

Volgens directeur Tjeerd de Vries van belegger Theta Capital Management is het "een mythe" dat hedgefondsen slechts bedrijven "opkopen, leeg zuigen en weer met winst doorverkopen".

Hedgefondsen willen de waarde van een aandeel omhoog krijgen en richten zich om die reden juist wel op de langere termijn en het algemene belang van het betrokken bedrijf, aldus De Vries tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Vries wees erop dat er in Nederland hooguit zes of zeven hedgefondsen zijn.

Stropers

Ook Peter Korteweg van Cerberus Capital Management bestreed het beeld van "stropers, rovers en boeven". Net als Bernard Oppetit van hedgefonds Centaurus wees hij woensdag op de werkgelegenheid die de fondsen met zich meebrengen.

Korteweg ging zelfs een stapje verder en pleitte er voor Nederland het "private equity centrum" van de wereld te maken. "We zijn het enige land met belastingverdragen met alle landen in de wereld", beargumenteerde Korteweg.

PCM

Alleen professor Arie van der Zwan zong een valse noot in de lofzang over de durfkapitalisten. Hij wees op het leed dat uitgeversconcern PCM had ondervonden na het aantreden van het Britse opkoopfonds Apax. "Het belang van een hedgefonds ligt niet zonder meer in het belang van de onderneming. Dat hebben we bij PCM gezien. Daar is alles misgegaan", zei Van der Zwan.

Volgens De Vries heeft Apax zich niet gedragen als een hedgefonds. "Ik begrijp ook niet waar Van der Zwan het over heeft. Dat is hetzelfde als je een schaap in een hok van een wolf zet en later klaagt dat het dier is opgegeten."

Witte paard

Tweede Kamerlid Frans Weekers (VVD) merkte op dat de hoorzitting niet meer ging over "struikrovers en sprinkhanen". "Het lijkt er op dat het nu gaat om het sprookje van de prins op het witte paard."

Kamerlid Jules Kortenhorst (CDA) stelde dat de serieuze kritiek op de hedgefondsen en private equity werd genegeerd. "Er zijn best incidenten", bevestigde Korteweg. "Maar waar niet, misschien is dat ook wel goed."