AMSTERDAM - Mannelijke postbodes gaan woensdag om 10.00 uur bij de Tweede Kamer in Den Haag uit de kleren. Met deze striptease willen de vakbonden erop wijzen dat de nieuwe Postwet de bezorgers uitkleedt.

De Postwet wordt woensdag in de Tweede Kamer behandeld.

Met de nieuwe Postwet wordt de markt vanaf volgend jaar geheel geopend voor nieuwe postbedrijven. Deze liberalisering moet leiden tot meer keuzemogelijkheden, lagere prijzen en een betere kwaliteit van de postdiensten.

Postvergunning

De vakbonden willen dat nieuwe postbedrijven pas een postvergunning krijgen als ze hun bezorgers een vaste baan geven waarbij ze per uur worden betaald. Bij TNT Post is dat nog het geval, maar concurrenten Sandd en SelektMail betalen hun werknemers per poststuk.

Regeringspartij PvdA vreest dat de nieuwe Postwet slecht uitpakt voor de arbeidsomstandigheden van postbezorgers. De sociaaldemocraten dienden vorige week een voorstel in om de Postwet aan te passen. De PvdA wil dat nieuwe postbedrijven aan bepaalde cao-voorwaarden voldoen die in onderhandeling met de vakbonden worden vastgesteld.

Banen

Vorige week maakte TNT Post bekend de komende tweeënhalf jaar 6500 tot 7000 banen te schrappen om de dalende vraag op de postmarkt en de toenemende concurrentie het hoofd te kunnen bieden. TNT wil zijn arbeidsvoorwaarden meer 'marktconform' maken en daarvoor de arbeidsvoorwaarden versoberen.

De bonden zijn de komende maanden met de werknemers van TNT Post in gesprek. Als de werknemers niet bereid zijn om loon in te leveren, dreigen volgens TNT elfduizend banen te verdwijnen.