ZEIST - Pensioengiganten ABP en PGGM moeten de meeste boetes, die De Nederlandsche Bank (DNB) aan hen heeft opgelegd inzake de levensloopregeling, betalen. De Rotterdamse rechtbank heeft hier dinsdag uitspraak over gedaan, meldden ABP, DNB en PGGM.

De pensioenfondsen voor respectievelijk de ambtenaren en de zorg hadden DNB gedaagd om de aan hen opgelegde boetes van ruim 1,3 miljoen euro ongedaan te maken of te matigen. De rechter heeft alleen PGGM vrijgesteld van een van de drie boetes. De rest is volgens de rechtbank terecht opgelegd.

Advertentie

Voorzitter Heino van Essen van de directie van PGGM ging dinsdag tijdens de publicatie van het jaarverslag in op de gedeeltelijke vrijstelling van een van de boetes. Deze had betrekking op een advertentie over de levensloopregeling van dochter Careon in een personeelstijdschrift van PGGM en bedroeg 300.000 euro.

DNB bevestigde dat ABP drie boetes moet betalen. "DNB kan zich vinden in de uitspraak", zei een woordvoerder van de centrale bank. De woordvoerder wilde geen uitspraken doen over PGGM. "Die uitspraak moeten we nog bestuderen."

Concurrentievoordeel

DNB legde de boetes op, omdat de centrale bank het ongeoorloofd vindt dat naam en beeldmerk van het moederbedrijf zijn gebruikt om klanten te werven voor Loyalis (ABP) en Careon (PGGM). De pensioenfondsen mogen zelf geen levensloopproducten verkopen en via dochters alleen onder strikte voorwaarden. "De pensioenfondsen hebben hun goede naam gebruikt voor de levensloopregeling", zei de advocaat van DNB twee maanden geleden tijdens de behandeling van de zaak. "Daarmee hebben ze een enorm concurrentievoordeel gehad."

ABP en PGGM bestreden dat naam en beeldmerk van het moederbedrijf oneigenlijk zijn gebruikt. Daarnaast zeiden de pensioenfondsen dat de verbodsbepalingen niet duidelijk waren omschreven. Ook voerden de fondsen als verweer aan dat DNB hen niet eerst had gewaarschuwd alvorens een boete op te leggen. ABP betreurt de uitspraak en heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.