WASHINGTON - De rente in de Verenigde Staten verandert voorlopig niet. De Amerikaanse centrale banken besloten woensdag om het belangrijkste tarief, de zogeheten federal funds rate, te laten staan op 1,25 procent. Dat is het laagste peil in 41 jaar.

De 1,25 procent geldt sinds november vorig jaar. Toen verlaagden de centrale banken het rentetarief met een verrassend sterke 0,5 procentpunt. Het was de eerste maal dat jaar dat er sprake was van een rentewijziging in de VS.

Ook het meer symbolische discontotarief verandert niet. Het blijft staan op 2,25 procent. Verrassend is het besluit om de rentestand onveranderd te laten, niet. Niemand had verwacht dat de rente zou worden gewijzigd in de huidige periode waarin de financiële markten alleen maar nerveus zijn wegens de dreiging van een oorlog in Irak.

Risico

Het beleidscomité van de centrale banken, het FOMC, liet woensdag in een verklaring weten dat de risico's voor meer inflatie en voor economische zwakte met elkaar in evenwicht zijn. Dat houdt in dat op de volgende vergadering het rentebeleid vermoedelijk ook niet wordt gewijzigd.

Het FOMC verklaarde verder dat de geopolitieke risico's, zijnde de dreigende inval in Irak, en de hoge olieprijzen die daarvan het gevolg zijn, een belemmering vormen voor de groei van de economie. Als die risico's er niet meer zijn, zal het beleid voldoende zijn om een opleving van de economie mogelijk te maken, aldus de verklaring.

Oorlogsdreiging

De Amerikaanse economie heeft wel te lijden onder de oorlogsdreiging. Het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres heeft zijn raming van de groei voor dit jaar verlaagd van 3 tot 2,5 procent.

President Bush heeft om de economie te stimuleren belastingverlagingen toegezegd. Die verlagingen drukken zwaar op de begroting. Het begrotingsbureau kwam woensdag met nieuwe ramingen van het begrotingstekort. Dat zal dit jaar 199 miljard dollar bedragen en volgend jaar 145 miljard dollar. In eerdere ramingen noemde het bureau bedragen van respectievelijk 145 miljard en 11 miljard dollar.

Tekort

De financiële positie van de VS is in rap tempo aan het verslechteren. In 2000 was er nog sprake van een recordoverschot van 236 miljard dollar. In 2001 ging het begrotingsbureau nog uit van een overschot van 5,65 biljoen dollar over een periode van tien jaar. Het bureau voorziet voor die periode nu een tekort van 629 miljard dollar.