LONDEN - Nout Wellink heeft in principe geen bezwaar tegen een bank die ABN Amro na een overname in delen wil verkopen. "Het kan zijn dat een solide bank meebiedt, een overname doet en besluit, vanuit eigen strategische overwegingen, te herstructureren", zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB) in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times.

"Laat ze naar de toezichthouder komen en we zullen het bekijken. Als het er goed uitziet, dan is er geen enkel probleem", aldus de centralebankpresident.

Zaterdag schreef de Britse krant The Daily Telegraph dat het Spaanse Banco Santander en Royal Bank of Scotland (RBS) hun oog hebben laten vallen op (delen van) ABN Amro. ABN Amro is momenteel in exclusieve overnamegesprekken met de Britse bank Barclays.

Kritiek

Eind februari zei Wellink in een interview met NRC Handelsblad onder meer dat het Britse hedge fund TCI, aandeelhouder in ABN Amro, over de schreef is gegaan met zijn wens om ABN Amro op te splitsen. Wellink zei te willen ingrijpen als de soliditeit van het bankbedrijf op de tocht komt te staan. Het kwam de centralebankpresident op stevige kritiek te staan.

Barclays en ABN Amro willen een Britse onderneming vormen met een hoofdkantoor in Nederland. Het toezicht zal primair bij De Nederlandse Bank komen te liggen. Wellink heeft verscheidene malen gesproken met bestuursvoorzitter John Varley van de Britse bank Barclays over een mogelijke overname van ABN Amro.