DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil werkgevers onder druk zetten om de buitensporig hoge beloningen in de top van de ondernemingen aan te pakken.

De sociaaldemocraten vinden dat dit besproken moet worden tijdens overleg tussen werkgevers en werknemers, de zogeheten participatietop, die binnenkort wordt gehouden. PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang ziet eventuele wettelijke maatregelen als een stok achter de deur bij dit overleg.

Graaitax

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over een brief die Minister Wouter Bos en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Daarin wijzen ze een extra belasting op de topinkomens, de door FNV-voorzitter Agnes Jongerius bepleite graaitax, af.

Wel ziet het kabinet een rol weggegelgd voor de ondernemingsraden, die moeten kunnen adviseren over de topinkomens, en voor de commissarissen van de grote ondernemingen die toezicht dienen te houden op de beloningen.

Zorg

Tang zegt dat uit de brief blijkt dat het kabinet de zorg van de vakbeweging over de topinkomens deelt. Hij vindt dat "nu de werkgevers met de billen bloot moeten." De PvdA wil dat niet alleen de bewindslieden van Financiën deelnemen aan het Kamerdebat, maar ook CDA-minister Jan Hein Donner van Sociale Zaken.

Willekeurig

PvdA-Kamerlid Tang vindt dat het kabinet zich "ietsje ambitieuzer" dient op te stellen en sluit op termijn fiscale maatregelen niet uit. Hij noemt de beloningen in de top van de ondernemingen "willekeurig" en zegt dat ze vaak gebaseerd zijn op de schommelingen op de effectenbeurs.

Tang vindt dat ook voor de topbestuurders van ondernemingen moet gelden dat ze "loon naar werken" krijgen.