AMSTERDAM - De Amerikaanse president Bush heeft met zijn oorlogszuchtige taal en gebrek aan opwekkende boodschappen voor de economie de Europese effectenbeurzen woensdag flink laten struikelen. Dat terwijl Wall Street dinsdag nog positief was gesloten.

Beursstemming (video): AEX zakt door steun van 282.
Fortis 'under review' door Moody's. Verder: Getronics veert iets op op laatste dag aanbod schuld voor aandelen.

Beursjournaal (video): Aegon voor Amerikaanse rechter gesleept.
Verder: Vodafone in zee met Microsoft. Lichte omzetstijging van Scala in 2002.

"De dreiging is weer verder opgevoerd en dreiging betekent onzekerheid", aldus een handelaar. Analisten beoordeelden de toespraak van Bush verder als "oude wijn in nieuwe zakken", zowel in zijn opstelling tegenover Irak als de economie. Aan opwekkend bedrijvennieuws ontbreekt het, de situatie is hoogstens niet verder verslechterd, ziet de handel. Dat bracht de AEX naar een nieuw dieptepunt van 277,57 punten of 7,2 punten (2,5 procent) lager.

Vooral de banken/verzekeraars, die hun slagkracht door de belabberde beurskoersen danig zien aangetast, sleuren aan de AEX met flinke koersdalingen. ING moest bijna 5 procent terug op 13,09 euro, ABN Amro 3,6 procent op 12,94, Van der Moolen 3 procent op ,40, Fortis 2,8 procent op 13,45 en Aegon 2,3 procent op 10,75 euro.

Ook bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de dollar, moeten bloeden. Buhrmann, met grote belangen in de VS, leverde liefst 8,8 procent in op 3,42 euro, Philips 4,6 procent op 14,27 en Ahold 3,2 procent op 10,65 euro.

Ook de andere beurzen waren na de toespraak van Bush negatief gestemd. Londen noteerde een verlies van 1,5 procent, Parijs moest ,8 procent inleveren. De DAX-index in Frankfurt zakte 2,65 procent. Exporteurs als Siemens hebben last van de lage dollar en daardoor gingen de aandelen in de verkoop. Siemens verloor 2,5 procent, chemie- en farmaconcern Bayer was hekkensluiter met 4,2 procent verlies. Het bedrijf zal volgens de Franse zakenkrant Les Echos mogelijk worden aangeklaagd in verband met het debacle rond het cholesterolverlagende middel Baycol. Dit product werd in 2001 van de markt gehaald nadat een aantal gebruikers was overleden. Chipproducent Infineon keek tegen een koersdaling aan van 3,4 procent.

Verder vielen er net als in Amsterdam harde klappen bij de verzekeraars. In Frankfurt verloor Münchener Re bijna 4 procent, Allianz moest genoegen nemen met een min van 2,7 procent. In Parijs behoorden AXA en Assurances Generales de France tot de belangrijke verliezers.

Met France Telecom ging het niet veel beter. De omzet van het bedrijf liet het afgelopen jaar een stijging zien, maar dit jaar zal de groei lager uitvallen. Het aandeel verloor bijna 1,9 procent, dochteronderneming Orange keek tegen een verlies van 5,2 procent aan.

Euro

Op de Europese valutamarkten zakte de dollar weer in waarde. De euro noteerde 1,0875 dollar, tegen een slotkoers dinsdag van ,0825. Ten opzichte van het Britse pond sterling bleef de koers van de Europese munt onveranderd op 0,6600.