AMSTERDAM - ABN Amro, ING Bank en Postbank verhogen hun hypotheekrente als gevolg van de ontwikkelingen op de geld- en hypotheekmarkt. Dat hebben de drie banken donderdag bekendgemaakt.

De stijgingen zijn het gevolg van de oplopende rente op de kapitaalmarkt. "De inkoopprijs van het geld loopt gewoon steeds verder op", lichtte een woordvoerder van ABN Amro toe. De bank verhoogt de tarieven vanaf dinsdag voor alle perioden met 0,1 procent.

ING Bank en Postbank verhogen vanaf donderdag de hypotheekrentes.

Tarieven

ING verhoogt de tarieven voor de rentevaste periode van een tot en met drie jaar, van vijftien jaar en van twintig jaar met 0,1 procent. De tarieven voor de periode van vier tot en met twaalf jaar worden verhoogd met 0,1 procent.

De rente voor een hypotheek bij ING voor vijf jaar komt daardoor uit op 5,2 procent en voor tien jaar op 5,3 procent.

Postbank

Postbank verhoogt de tarieven voor een periode van een, twee, vijftien en twintig jaar met 0,1 procent. De hypotheekrente voor een periode van vijf jaar komt nu uit op 5,3 procent.

Fortis laat de hypotheekrente ongewijzigd. "We zien geen aanleiding de rente te verhogen of te verlagen", zei een woordvoerder van Nederlandse-Belgische bankverzekeraar.

Markt

SNS Bank twijfelt nog. "We volgen de markt heel scherp", aldus een woordvoerder van SNS. "Na de paasdagen besluiten we of de hypotheekrente wel of niet wordt verhoogd."

Rabobank

Markleider Rabobank maakt sinds medio vorig jaar geen hypotheektarieven meer bekend. "Lokale banken stellen hun eigen hypotheekrente vast", lichtte een woordvoerder van de coöperatieve bank toe. "We stellen wel marges waarbinnen de banken moeten opereren, maar die maken we niet bekend."