AMSTERDAM - Voor het eerst in elf handelsdagen sloot de AEX dinsdag met winst, ook al ging het slechts om 0,52 punten (0,2 procent) naar 284,85 punten. Een analist beschouwde de handelsdag echter als 'stilte voor de storm', vooruitlopend op de toespraak van de Amerikaanse president Bush in de nacht van dinsdag op woensdag.

De koersen liepen in de middag even op door licht meevallende cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Die drukten vooralsnog de onrust onder beleggers.

Winnaars op het Damrak waren Philips (plus 2,4 procent), Aegon en Unilever (beide plus 1,75 procent). Sterkste daler was uitgever Wolters Kluwer (min 4,6 procent), vooruitlopend op de presentatie van jaarcijfers over 2002. Verlies was er opnieuw voor Buhrmann (min 3,8 procent) en voor automatiseerder Logica CMG, dat na een verlies van 3,6 procent de laagste koers ooit bereikte op 1,86 euro.

De overige beurzen in Europa stonden ook licht in de plus. De CAC-index in Parijs en de FTSE-index in Londen stegen 0,15 procent. De DAX-index in Frankfurt noteerde bij aanvang van de avondhandel ,1 procent hoger.