WOERDEN - Koninklijk Horeca Nederland heeft woensdag een oproep gedaan aan aangesloten hotels om te bekijken of het doorgeven van CNN-beelden op hotelkamers wel zinvol is.

De hotels moeten voor die doorgifte betalen en de horecaorganisatie betwijfelt of de internationale nieuwszender wel een eerlijk bedrag vraagt.

Melkkoe

Volgens voorzitter Frans Hazen is het bedrag dat CNN vraagt niet transparant. Het daadwerkelijke kijkgedrag van de hotelgasten en de kamerbezetting wordt niet in het te betalen jaarbedrag meegenomen en dat is hem een doorn in het oog.

"Wij erkennen de rechten van CNN wel, maar hebben moeite met het hoge standaardtarief. We willen een redelijker tarief betalen. We hebben het idee dat we als nieuwe melkkoe worden gezien en willen voorkomen dat we volgend jaar nog meer moeten betalen."

De onmin heeft geleid tot juridische stappen van CNN tegen een hotel dat weigert te betalen. Omdat dat hotel is aangesloten bij Koninklijk Horeca Nederland doet die organisatie nu de oproep.

Sier

Een CNN-woordvoerder vindt dat zijn zender redelijke contracten afsluit. "Ik betwijfel of meneer Hazen ooit zo'n contract onder ogen heeft gehad. Hotels betalen niet alleen voor het signaal, maar krijgen ook reclame op onze zender. CNN is een product waar hoteliers goede sier mee maken en daar moeten ze dus ook voor betalen."

"Maar het is een terechte opmerking die kosten eens onder de loep te nemen, dat kan nooit kwaad. Voortaan geen suiker meer aanbieden bij de koffie kan bijvoorbeeld ook, om zo kosten te besparen."