DEN HAAG - De FNV waarschuwt woensdag het kabinet voor kiezersbedrog als het zich voor de kar van de werkgevers laat spannen en gaat tornen aan het ontslagrecht.

Dan kan de vakcentrale geen andere conclusie trekken volgens FNV-bestuurder Wilna Wind "dan dat de kiezers door de coalitiepartijen zijn voorgelogen".

In die bewoordingen gaat Wind woensdag het kabinet waarschuwen tijdens een symposium van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over "Investeren in werkzekerheid".

Zij stelt dat in het verkiezingsprogramma van de PvdA staat dat er niet wordt getornd aan het ontslagrecht. Ook in het CDA-programma staat niets over versoepeling van het ontslagrecht.

Sfeerbederf

De vakbeweging vindt in tegenstelling tot de werkgevers dat het ontslagrecht niet thuis hoort op een top die moet gaan over het aan werk helpen van mensen die moeilijk aan een baan komen. Zet het kabinet het toch op de agenda, dan is dat vragen om sfeerbederf, aldus Wind.

Werknemers en werkgevers hebben in de Sociaal-Economische Raad maandenlang onderhandeld over versoepeling van het ontslagrecht. Toen werden zij het niet eens en sindsdien is er niets veranderd, stelt Wind.