AMSTERDAM - Essent en Nuon willen snel overleg met minister Van der Hoeven van Economische Zaken over de splitsing van de energiebedrijven.

"We hebben voorlopig meer vragen dan antwoorden en willen met de minister om de tafel om te vernemen wat de koers is die zij gaat uitzetten", zei een woordvoerder van Essent woensdag.

Toegang

De splitsing moet gelijke toegang tot het Nederlandse energienet garanderen en voorkomen dat het in buitenlandse handen valt. Ook moet splitsing voorkomen dat energiebedrijven, met hun Nederlandse energienet als onderpand, zich in buitenlandse avonturen storten.

Essent en Nuon benadrukken dat zij garanties kunnen geven voor "een volstrekt onafhankelijk netbeheer", zoals zij in januari met de vorige minister van Econmische Zaken Joop Wijn (CDA) hebben afgesproken.

Vertrouwen

Essent, het naar omzet gemeten grootste Nederlandse energiebedrijf, ziet de rapportage van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) medio dit jaar hierover met veel vertrouwen tegemoet. "De noodzaak van een fusie op zichzelf is nog steeds volstrekt aan de orde", aldus een woordvoerder van het Arnhemse bedrijf.

Alliantie

Essent en Nuon maakten er bij de aankondiging van hun fusie in februari geen geheim van uiteindelijk een alliantie te willen sluiten met een buitenlandse energiebedrijf. "Maar we concentreren ons nu op de fusie Essent-Nuon en daarover moet de NMa zich uitspreken. Of die internationale vervolgstap er komt en wanneer weten we niet", zei een woordvoerder van Nuon.

"Bovendien zijn de energiebedrijven nu al bij wet verplicht om bij een toekomstige fusie of alliantie met een buitenlands bedrijf de energienetten af te splitsen", benadrukt hij. "Waarom dan nu al splitsen?"

Delta

Maar niet alleen de internationale ambities van EssentNuon stuiten in Den Haag op tegenstand. Het Zeeuwse energiebedrijf Delta besloot onlangs tot de overname van de Belgische afvalverwerker Indaver.

Deze buitenlandse overname is voor Van der Hoeven (CDA) een extra reden de energiebedrijven snel te splitsen.

Onderpand

Energiebedrijf Delta heeft "met verbazing kennis genomen" van de discussie dinsdag in de Tweede Kamer over de gedeeltelijke overname (60 procent) van het Vlaamse bedrijf Indaver. Het bedrijf ontkent het eigen energienetwerk als onderpand te gebruiken voor de overname. " Laten we nu eens op basis van feiten discussiëren en niet op basis van indianenverhalen", aldus Delta-directeur Peter Boerma.

Gedeeld

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken beloofde de Tweede Kamer dinsdag dat ze snel met een besluit over de splitsing zal komen. De Tweede Kamer had in feite vorig jaar al door het aannemen van de zogenoemde splitsingswet besloten dat de energiebedrijven in tweeën gedeeld worden: een commercieel deel dat de energie levert en een publiek deel dat het netwerk beheert.

De Eerste Kamer besloot vervolgens anders. De energiebedrijven zouden alleen gedwongen worden tot opsplitsing als ze het netwerkbedrijf in gevaar brengen. Dat gevaar zou kunnen ontstaan door buitenlandse activiteiten en door internationale allianties.

Eneco kon woensdag nog geen reactie geven.