AMSTERDAM - De aanstaande overname van tv-producent Endemol lijkt vooral een gevecht te worden tussen miljardairs. De Nederlandse mediatycoon John de Mol en de puissant rijke Franse zakenman Bernard Arnault worden genoemd als serieuze bieders voor de maker van programma's als 'Deal or No Deal' en 'Big Brother'.

Het Spaanse telecombedrijf Telefónica gaf begin maart aan van zijn dochterbedrijf Endemol af te willen. De Spanjaarden namen het entertainmentbedrijf van John de Mol en Joop van den Ende in 2000 over voor 5,5 miljard euro.

In 2005 bracht Telefónica een kwart van Endemol weer naar de beurs van Amsterdam. Nu wil het Spaanse concern af van het belang van 75 procent in Endemol.

Kandidaten

De Britse krant The Times meldde woensdag op basis van bronnen dat er ten minste drie serieuze kandidaten zijn overgebleven in de tweede biedingsronde voor het belang van Telefónica in Endemol.

Volgens de krant mag verwacht worden dat volgende maand een koper bekend is.

De Mol

Een van de gegadigden volgens The Times is de voormalige eigenaar van de tv-producent, John de Mol. Hij zou samen optrekken met het Italiaanse mediabedrijf Mediaset van de voormalige premier van Italië, Silvio Berlusconi.

Zowel Endemol als Cyrte Investments, het beleggingsvehikel van De Mol, wilden woensdag geen commentaar geven.

Ranglijst

De andere miljardair die op Endemol zou azen is Bernard Arnault, topman van het Franse luxegoederenconcern LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. De Fransman, zevende op de ranglijst van rijkste mensen ter wereld, wordt vertegenwoordigd door Stéphane Courbit. Hij geeft momenteel leiding aan de Franse tak van Endemol.

Tot slot wordt voormalig Telefónica-bestuurslid Tom Barnicoat gezien als een serieuze kandidaat in de biedingenstrijd om Endemol.

Waarde

Barnicoat wordt gesteund door de Britse investeringsmaatschappij Apax Partners, tot voor kort grootaandeelhouder van het Nederlandse uitgeefconcern PCM.

De aandelenkoers van Endemol is sinds de gedeeltelijke beursgang in november 2005 meer dan verdubbeld tot meer dan 23 euro nu. Op basis van deze koers is het bedrijf in totaal ongeveer 2,9 miljard euro waard.