NIEUWEGEIN - Mensen betalen steeds vaker meer voor een huis dan de vraagprijs. Dat bleek woensdag uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In het eerste kwartaal van dit jaar gebeurde dat bij 5,2 procent van alle huizen, tegen 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Volgens de NVM komt het cijfer daarmee op hetzelfde niveau als in juni 1998, waarna het opliep naar 10,2 procent op de top van de markt in juni 1999. De NVM legt een verband met de aftrek van de hypotheekrente, die door het nieuwe kabinet intact is gelaten.

Overspannen

Toch betekent het niet dat de huizenmarkt overspannen is, verzekerde waarnemend voorzitter Wim van Kampen. "Het gaat hier veelal om unieke objecten. Die zitten er altijd tussen."

In het eerste kwartaal werden er niet meer woningen verkocht. De prijs van een gemiddelde woning steeg wel, met 1 procent tot 240.000 euro.

Hypotheken

De NVM merkte er niets van dat consumenten sinds begin dit jaar minder grote hypotheken kunnen krijgen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zei begin vorige maand dat de maximaal te verkrijgen hypotheeksom in sommige gevallen met wel 15 procent is afgenomen.

Hypotheekverstrekkers zijn terughoudender op aandringen van de politiek, die zich zorgen maakt over de hoge leningen die mensen aangaan voor een huis.

Doorstroming

"Het zal onherroepelijk zo zijn dat meer aanvragen van mensen worden afgewezen. Maar het heeft geen wezenlijke invloed op de doorstroming van de huizenmarkt", aldus van Kampen. "We wonen in een rijk land. Vaak kunnen mensen veel besteden op basis van hun baan", aldus de voorman.

Bakken geld

Makelaars in Nederland hebben het in het afgelopen jaar redelijk gedaan, zo liet Van Kampen weten. "Als je hard werkt, kun je in onze branche een redelijke boterham verdienen. Maar het beeld van de makelaar die bakken met geld verdient klopt niet. Uit die droom wil ik u wel halen." De NVM verstrekt geen financiële gegevens van haar leden.

De vereniging wil de leden binnenkort strengere regels gaan opleggen, om op die manier wildgroei tegen te gaan. Van Kampen: "Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat een makelaar uitsluitend huizen mag verkopen die hij zelf heeft gezien. Of dat hij altijd aanwezig moet zijn bij het tekenen van een koopcontract."

De NVM heeft onlangs twintig leden geroyeerd, omdat ze niet voldeden aan bestaande richtlijnen. De nieuwe worden in juni voorgelegd aan de leden.