DEN HAAG - De energiebedrijven Nuon, Essent, Delta en Eneco lijken niet te ontkomen aan gedwongen afsplitsing van hun netwerken. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken beloofde de Tweede Kamer dinsdag dat ze snel met een besluit hierover zal komen.

De Tweede Kamer had in feite vorig jaar al door het aannemen van de zogeheten splitsingswet besloten dat de energiebedrijven in tweeën gedeeld worden: een commercieel deel dat de energie levert en een publiek deel dat het netwerk beheert.

Fusie

De Eerste Kamer besloot vervolgens anders. De energiebedrijven zouden alleen gedwongen worden tot opsplitsing als ze het netwerkbedrijf in gevaar brengen. Dat gevaar zou kunnen ontstaan door buitenlandse activiteiten en door internationale allianties.

Delta kondigde vervolgens aan een groot Belgisch afvalverwerkingsbedrijf te willen overnemen. Nuon en Essent kondigden aan te willen fuseren om zo beter in staat te zijn uit te groeien tot een grote internationale onderneming.

Randen

Voor minister Van der Hoeven en voor de Tweede Kamer is daarmee de maat vol. Minister en Kamer zijn het erover eens dat de energiebedrijven de randen van de wet hebben opgezocht en de splitsing nu over zichzelf hebben afgeroepen.