ZEIST - De verzekeringsgroep Eureko, moederbedrijf van Achmea en Interpolis, heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 985 miljoen euro. Dat liet de onderneming dinsdag weten. Eureko heeft de integratie van het in 2005 overgenomen Interpolis afgerond.

De stijging van de nettowinst bedroeg 40 procent ten opzichte van 2005, toen er onder de streep 706 miljoen euro overbleef. Die grote toename komt doordat de resultaten van Interpolis toegevoegd zijn aan het groepsresultaat. Als die fusie niet wordt meegeteld, zou de nettowinst met 4 procent zijn toegenomen.

Maarten Dijkshoorn, de bestuursvoorzitter van Eureko, sprak van een succesvol jaar, ondanks "de immer onzekere wereld, gekenmerkt door aanhoudende geopolitieke spanningen". Volgens de topman heeft Eureko aanhoudende druk moeten weerstaan op alle markten. Eureko is voor ruim 37 procent in handen van Rabobank.

Prijsconcurrentie

De Nederlandse markt, de belangrijkste voor Eureko, was vorig jaar een moeilijke. Levensverzekeringen werden minder aantrekkelijk gemaakt door veranderde fiscale wetgeving. Bij schadeverzekeringen kreeg de onderneming te maken met fikse prijsconcurrentie.

Op het gebied van ziektekostenverzekeringen kreeg Eureko er wel veel meer klanten bij dan gedacht. De nieuwe zorgwet zorgde voor een herschikking, waarbij dochter Achmea uiteindelijk 3,5 miljoen verzekerden binnenhaalde. Dit leverde administratieve druk op, waardoor Achmea zo'n duizend tijdelijke krachten moest inzetten.

Expansie

De strategie van Eureko is enerzijds gericht op winstgroei in Nederland via kostenbesparingen. Anderzijds zoekt het bedrijf expansie in Midden- en Oost-Europese landen. Vorige maand nog nam de onderneming de Turkse verzekeraar Garanti Sigorta over.

In Polen vecht Eureko nog steeds een strijd uit met de Poolse staat over verzekeraar PZU. Eureko, dat net iets minder dan 33 procent heeft in PZU, schat de geleden schade door het slepende conflict op 2,2 miljard euro.

Eureko is voorzichtig als het gaat over de verwachtingen voor dit jaar. Daarbij wijst het bedrijf op de beweeglijkheid van aandelen- en rentemarkten. Bovendien heeft het schadebedrijf 125 miljoen euro aan claims moeten betalen wegens de storm Kyrill, die in januari over Nederland raasde.