DUSSELDORF - De Duitse nutsgigant Eon heeft zijn overnamebod van meer dan 42 miljard euro op het Spaanse stroombedrijf Endesa ingetrokken. Volgens een maandag uitgegeven verklaring van Eon ondervond de overnamepoging te veel weerstand waardoor die niet succesvol zou zijn afgelopen.

Eon zei dat het een regeling heeft gesloten met zijn rivalen Enel en Acciona in ruil voor het intrekken van het bod. Het Italiaanse nutsconcern en de Spaanse bouwgroep zijn met 46 procent de grootste aandeelhouders van Endesa.

Zij zullen op korte termijn een bod uitbrengen op Endesa. Als dat bod succesvol verloopt, neemt Eon bezittingen van Endesa over in Spanje, Italië, Frankrijk en andere landen met een waarde van 10 miljard euro.

Gas Natural

De overnameslag rond Endesa loopt al sinds september 2005. Endesa werd het eerst benaderd voor een overname door de Spaanse branchegenoot Gas Natural. In februari deed Eon een bod op Endesa dat nog een aantal keer werd verhoogd.

Het Duitse concern werd daarbij flink tegengewerkt door de Spaanse overheid die Endesa liever niet in buitenlandse handen zag vallen. In de afgelopen maanden maakten Acciona en Enel bekend ook geïnteresseerd te zijn in Endesa. Zij wilden een rivaliserend bod indienen.