UTRECHT - PvdA-minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil prestatiecontracten afsluiten met alle betrokken partijen over de aanpak van alle veertig wijken waarin het kabinet extra wil investeren om achterstanden weg te werken.

Ze zei dat maandagavond na afloop van een bezoek aan de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Meetbaar

"Het kan niet meer blijven bij intenties alleen. Je moet je aan elkaar durven committeren. Je moet het lef hebben de resultaten na vier jaar meetbaar te maken", aldus de minister.

Vogelaar denkt erover om de partijen bijvoorbeeld bij aanvang slechts een gedeelte van het toegezegde geld te geven. De rest van het geld zou dan achteraf, als alle afspraken zijn nagekomen, worden toegekend.

Ondiep

Kanaleneiland staat, evenals de drie Utrechtse wijken Ondiep, Overvecht en Zuilen Oost, op de lijst. Eerder bezocht Vogelaar een aantal achterstandswijken in Rotterdam.

Voor eind juni wil ze in ieder geval alle achttien gemeenten hebben bezocht die een wijk op de lijst hebben. De overige wijken volgen de rest van het jaar.

Vogelaar, die zelf in Utrecht woont, sprak tijdens haar bezoek onder anderen met bewoners, scholieren, buurtvaders, buurtcomités, woningcorporaties, gemeentebestuurders en politie.