DEN HAAG - TNT Post maakt dinsdag een reorganisatie bekend. Onder druk van de toenemende concurrentie verdwijnt een onbekend aantal banen.

Ook worden de arbeidsvoorwaarden van de postbezorgers gewijzigd. Het concern zou proberen de reorganisatie zonder gedwongen ontslagen te laten plaatsvinden. Dat meldden ingewijden maandag.

Besparen

Een woordvoerder van het postbedrijf wilde maandag geen commentaar geven. In december kondigde TNT aan bij zijn postdivisie kosten te zullen besparen om de toegenomen concurrentie het hoofd te bieden. In 2015 wil het concern de kosten op jaarbasis met 300 miljoen euro terug hebben gedrongen.

In februari zei bestuursvoorzitter Peter Bakker dat de gevolgen van de liberalisering van de Europese postmarkt voor de Nederlandse postactiviteiten van TNT financieel gezien geen grote gevolgen hebben.

Druk

De resultaten van de postdivisie staan de laatste jaren onder druk door gebruik van internet, waarbij e-mail een goed alternatief vormt voor de traditionele brief. Verder heeft TNT te maken met toegenomen concurrentie. In Nederland zijn Sandd en Selekt Mail in opkomst.