AMSTERDAM - De AEX is hard gevallen op de tiende verliesdag op rij. De graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam zakte maandag 11,51 punten (3,9 procent) tot 284,33 punten. De index komt daarmee op de laagste stand sinds 19 december 1996, toen de index ,87 punten telde.

Bijna alle fondsen op de beurs in Amsterdam leden koersverlies. Beleggers zijn somber gestemd door de woorden van de VN-inspecteur Blix over Irak. Er is een reële kans op oorlog, met allerlei negatieve gevolgen voor de economie.

De hardste klappen kwam bij automatiseerders en banken terecht. Aegon en Getronics sloten 8 procent lager, handelshuis Buhrmann ,24 procent.

Ook de andere grote beurzen in Europa zagen de waarde van hun indices slinken. De 2,3 procent verlies die de beurs van Frankfurt met nog ruim twee uur handel te gaan noteerde, was relatief het kleinst. Dat kwam vooral omdat de DAX-index vrijdag als gevolg van het late sluitingsuur in Frankfurt al een flinke tik van Wall Street had meegekregen. In Londen stevende de belangrijkste beursgraadmeter, de FTSE-index, af op een verlies van 3 procent. De Franse CAC-40-index sloot 3,6 procent lager.