AMSTERDAM - De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben maandag een vrijhandelsakkoord gesloten. Voor Zuid-Korea is het de belangrijkste handelsovereenkomst ooit, voor de VS de grootste sinds het in 1992 gesloten NAFTA (Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord).

De parlementen van beide landen moeten het verdrag nog ratificeren.

Over het akkoord is tien maanden stevig onderhandeld en de partijen haalden maar net de deadline die het Amerikaanse Congres had gesteld. De Zuid-Koreaanse rijstmarkt wordt van het verdrag uitgesloten om de boeren te beschermen, zei de Zuid-Koreaanse minister van handel Kim Hyun-chong.

Groei

De overeenkomst moet leiden tot een groei van de handel tussen de VS en Zuid-Korea, die nu al meer dan 75 miljard dollar (56 miljard euro) per jaar beloopt.

Zuid-Koreaanse vakbonden en boerenbonden hebben tegen het akkoord gedemonstreerd. Zij vrezen dat Zuid-Korea zal worden overspoeld met import uit de VS.

Zondag stak een demonstrant zichzelf in brand onder het roepen van ,,Stop het Koreaans-Amerikaanse vrijhandelsakkoord". De politie zei dat de man met derdegraads brandwonden in het ziekenhuis is opgenomen.