AMSTERDAM - Heineken Holding nv wil een notering in de Midkap van Euronext Amsterdam, de index voor middelgrote fondsen. Dat zegt Kees Jongsma, woordvoerder van Heineken Holding. Volgens hem is dat een logisch vervolg op de vandaag geintroduceerde opties op aandelen Heineken Holding nv.

Heineken Holding behoort met een gemiddelde dagomzet van meer dan .000 stuks per dag tot de meest verhandelde aandelen in de categorie 'overige fondsen'. "Een dergelijke omzet rechtvaardigt een notering in de Midkap", aldus Jongsma.

Robert Bakker, woordvoerder van Euronext, zegt dat volgens de huidige reglementen van Euronext een notering niet mogelijk is omdat de holding alleen aandelen in Heineken nv houdt. "Je krijgt dus dubbeltelling. Heineken nv zou niet alleen plek in de AEX hebben, maar ook in de Midkap, via Heineken Holding."

De familie Heineken heeft via investeringsvehikel l'Arche 50,005% in Heineken Holding, dat op zijn beurt weer 50,005% in Heineken nv heeft.

Volgens Jongsma heeft Heineken Holding een eigen positie en moet het niet als een beleggingsfonds gezien worden. Verder wijst hij erop dat vastgoedfondsen volgens de nieuwe indexwijziging wel worden opgenomen in de Midkap.

Bakker zegt in reactie daarop dat er bij vastgoedfondsen geen sprake is van dubbeltelling. "Om dat probleem weg te nemen zouden de regels aangepast moeten worden. Of dat nodig is, hangt af van de argumentatie van Heineken Holding in hun verzoek om opname in de Midkap."

Euronext heeft nog geen formeel verzoek ontvangen, aldus Bakker.