AMSTERDAM - De oplopende spanningen rond Irak hebben maandagmorgen op de Europese beurzen geleid tot forse koersverliezen. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs noteerde aan het einde van de ochtenhandel 3,6 procent lager op ,31. Daarmee lijkt de bebursindex op weg te zijn naar een nieuw dieptepunt.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.
Klik hierop en u bent binnen drie minuten op de hoogte van het laatste financiële nieuws.

De oorlogsangst onder beleggers speelt op, in afwachting van het tussenrapport van de wapeninspecties in Irak dat maandag wordt gepresenteerd. Al direct na de opening zakten de belangrijkste graadmeters. Die neergaande lijn zette zich gestaag voort.

Numico en Unilever in de plus

Slechts twee fondsen in de AEX sloten de ochtenhandel met een plus af. Voedingsbedrijf Numico noteerde de grootste stijging, met ,7 procent tot 10,90 euro. Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever steeg 0,1 procent naar 52,05 euro. Dat was wel een wel heel bescheiden koerswinst, gezien de gunstige omzetberichten die het concern maandagochtend voorbeurs bekendmaakte.

Automatiseerder Getronics, die voorbeurs en voorafgaand aan een belangrijke bijeenkomst van obligatiehouders voorlopige cijfers bekendmaakte, zakte diep weg. Het fonds verloor 8 procent op 0,23 euro.

De handelsonderneming Hagemeyer verloor 2,3 procent tot 5,88 euro. Het bedrijf liet zich maandagochtend voor opening van de beurs somber uit over de vooruitzichten voor 2003. De grootste verliezers in de AEX was Buhrmann. De handelaar in kantoorartikelen verloor bijna 9 procent tot 3,87 euro.

Forse koersverliezen waren er ook voor de financiële waarden. Zowel Aegon als ING stond tegen de 6 procent lager. Ook de technologiefondsen Philips en ASML hadden het zwaar te verduren, met koersdalingen van tussen de 5 en 6 procent.

Crucell

Elders op de beurs daalde Crucell met 4,4 procent tot 2,39 euro, na publicatie van zijn verliescijfers over 2002.

De beurs van Frankfurt, die vrijdag als gevolg van het late sluitingsuur al een flinke tik van Wall Street had meegekregen, hield zich aan het begin even overeind. Na een ochtend handel was ook deze beurs echter fors lager (minus 2,75 procent). De beurs van Londen stond 3,6 procent in de min en in Parijs was de beursindex ,25 procent lager. Veel koersen belandden op het laagste peil sinds maart 1997.

De beleggers kijken uit naar de vergadering van het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken deze week. Naar verwachting levert die vergadering (woensdag) een onveranderde rente op. Meer van belang is wat de centrale banken zeggen over de economie. Gezien de huidige situatie is menig belegger bang voor pessimistische uitlatingen.

Sterke dalers zaten er in de sector Europese verzekeringsmaatschappijen. Deze concerns hebben extra te lijden onder de koersdaling van de aandelen waarin ze hebben belegd. Niet alleen ING en Aegon zakten hard. Het Franse AXA deed het 5 procent slechter en het Duitse Munich Re ging met 6,4 procent omlaag. Het Britse Prudential verloor 6,1 procent.

In de telecomsector deden zich ook grote koersdalingen voor. France Telecom liet 5 procent liggen, hoewel het concern volgens de Financial Times binnenkort een banklening krijgt van 5 miljard euro. Een dergelijke lening zou een blijk van vertrouwen van de banken zijn in de onderneming.

Euro

De euro blijft door de verzwakking van de dollar gestaag in koers stijgen. Aan het eind van maandagmorgen stond de Europese munteenheid op 1,0880 dollar tegenover 1,0810 dollar bij het eind van de handel van vrijdag. In ponden sterling ging de euro van ,6625 naar 0,6645.