AMSTERDAM - Het voortbestaan van Trouw heeft de afgelopen jaren aan een zijden draadje gehangen. Alleen dankzij een miljoenenbezuiniging is de krant niet kopje onder gegaan.

Dat zegt vertrekkend hoofdredacteur Frits van Exter vrijdag in een interview met zijn krant. "Ik heb altijd het gevoel gehad: met Trouw komt het wel goed. Maar de werkelijkheid was dat we op een koord aan het dansen waren."

Inmiddels is het dagblad financieel gezond en heeft het zelfs als enige landelijke krant weer een groeiend ledenbestand. Daarvoor moest uitgever PCM in 2002 wel worden overtuigd van het perspectief, zegt Van Exter.

Naïviteit

"We moesten miljoenen bezuinigen: van een verlies van 7,5 miljoen euro in 2002 moesten we in 2006 winst maken. Het zal wel mijn naïviteit zijn geweest, maar pas later had ik in de gaten dat we bijna kopje onder waren gegaan."

De 51-jarige Van Exter werkt 29 jaar bij de krant en werd in 1998 hoofdredacteur, de eerste met een niet-christelijke achtergrond. Onder zijn leiding ging de krant over op tabloidformaat.